Hoe aanleveren


Gebruik PDF bestanden

Gebruik PDF bestanden als alleen het beste resultaat telt voor jouw ontwerp. 

Het is ook mogelijk om JPEG of TIFF bestanden te gebruiken. Zorg er wel voor dat dit in de hoogste kwaliteit wordt geëxporteerd om teleurstellingen te voorkomen.

 

DPI (Dots Per Inch)

Sla je ontwerp op in een hoge resolutie. Gebruik 300 dpi voor afbeeldingen in jouw ontwerp, zodat onze printers juist die hoge kwaliteit kunnen garanderen.

Op het internet kijk je vaak als eerste om je ontwerp te voorzien van een stoere afbeelding of mooie illustratie. Pas hier voor op! De resolutie van internetplaatjes is vaak 72 dpi. Dit zodat een website snel laad en voor een snelle weergave op het scherm.

In Jip en Janneke taal betekent dit dat internetplaatjes vaak van een te lage kwaliteit zijn om deze netjes op het papier te kunnen printen. De afbeelding/illustratie wordt vaak onscherp en ziet er blokkig uit. Zoek je in Google naar een mooie afbeelding? Je kunt via de instellingen de afbeeldingsgrootte op "groot" zetten. Hiermee worden de meeste slechte afbeeldingen eruit gefilterd. 

      

Bovenstaand is de linkerafbeelding in de juiste resolutie opgeslagen. De rechterafbeelding heeft een te lage resolutie, waardoor deze wazig of zelfs blokkig uit onze printers komt.

Als hulpmiddel hieronder de metrische formaten vertaald naar pixels:

A1       841 x 594 mm             9933 x 7016 pixels     

A2       594 x 420 mm             7016 x 4961 pixels     

A3       420 x 297 mm             4961 x 3508 pixels     

A4       297 x 210mm             3508 x 2480 pixels     

A5       210 x 148 mm             2480 x 1748 pixels     

A6       148 x 105 mm             1748 x 1240 pixels     

A7       105 x 74 mm               1240 x 874 pixels

 

Gebruik altijd een CMYK-kleurprofiel

Dat wij goede apparatuur in huis hebben mag duidelijk zijn. Maar om deze hoge kwaliteit op de best mogelijke manier in te zetten hebben we jou ook nodig. Selecteer voor je ontwerp altijd een CMYK kleurprofiel, zodat jouw ontwerp ook in de juiste kleuren geprint wordt.

We zullen het verschil tussen deze RGB en CMYK niet uitgebreid uitleggen. In het kort gezegd: De twee belangrijkste kleurmodellen waarmee een kleur in samengesteld is zijn RGB of CMYK. RGB (red, green en blue) wordt gebruikt op apparaten met een eigen lichtbron zoals beeldschermen, televisies en camera's.

Het CMYK-kleurprofiel passen we toe wanneer er geen eigen lichtbron aanwezig is. Alles wat print- en drukwerk betreft dus! CMYK (cyaan, magenta, yellow, key (black)) is het kleurprofiel dat gebruikt wordt voor druk- en printwerk. CMYK wordt ook wel vierkleurendruk of full color genoemd.

Nu zul je dus begrijpen dat wij altijd vragen om jouw ontwerp met een CMYK-kleurprofiel op te maken. Wanneer een ontwerp met een RGB kleur-profiel is opgemaakt wordt deze automatisch omgezet in CMYK. Dit kan kleurverschil voor jouw ontwerp betekenen.

TIP: Foto's en plaatjes van internet zijn in 99% van de gevallen opgemaakt met een RGB-kleurprofiel. Zet deze om in CMYK, zodat je niet teleurgesteld bent bij ontvangst.

 

Aflopend printwerk

Wat is dit nou eigenlijk? Het betekent niets meer dat jouw design tot de randen is opgemaakt. 

Bleeds (overlap)

Is je ontwerp tot de rand van het papier? Zorg er dan voor dat de opmaak rondom met 2mm overlapt. Een stapel papier kan namelijk verschuiven onder de snijmachine en met deze 2mm overlap voorkomen we dit.

Neem bijvoorbeeld een A4 formaat. Deze heeft een afmeting van 297x210mm. Inclusief afloop (bleeds) rondom wordt het aan te leveren document 301x214mm. 

Veilige marge

Zorg dat er in de snijveilige marge geen belangrijke opmaak- of teksten staan. Ook weer vanwege de speling van het mes bij het snijden willen we er zeker van zijn dat er geen belangrijke informatie wordt weggesneden. De veilige marge is 5mm van de kant.

Zie hieronder de illustratie waarin duidelijk gemaakt wordt hoe dit er visueel uitziet:

Samengevat:

 • Maak je ontwerp op met 2mm extra aan elke zijde

 • Belangrijke opmaak staat 5mm van de kant

Bestanden op deze manier aangeleverd kunnen we dan ook perfect voor je snijden, zonder dat er witte randjes aan de verkeerde kant van het mes blijven zitten.