Hoe aanleveren


Gebruik PDF bestanden

Gebruik PDF bestanden als alleen het beste resultaat telt voor jouw ontwerp. 

Het is ook mogelijk om JPEG of TIFF bestanden te gebruiken. Zorg er dan wel voor dat dit in de hoogste kwaliteit wordt geëxporteerd om teleurstellingen te voorkomen.

 

Sla je ontwerp op in een hoge resolutie

Gebruik 300 dpi voor afbeeldingen in jouw ontwerp, zodat onze printers juist die hoge kwaliteit kunnen garanderen! 

Op het internet kijk je als eerste om je ontwerp te voorzien van een stoere afbeelding of mooie illustratie. Pas hier voor op! De resolutie is vaak 72 dpi. In Jip en Janneke taal betekent dit een te lage kwaliteit om het strak op papier te kunnen printen. De afbeelding wordt vaak onscherp en ziet er blokkig uit. 

Bovenstaand is de linkerafbeelding in de juiste resolutie opgeslagen. De rechterafbeelding heeft een te lage resolutie, waardoor deze wazig of zelfs blokkig uit onze printers komt.

 

Gebruik altijd een CMYK-kleurprofiel

Dat wij goede apparatuur in huis hebben mag duidelijk zijn. Maar om deze hoge kwaliteit op de best mogelijke manier in te zetten hebben jou ook nodig. Selecteer voor je ontwerp altijd een CMYK kleurprofiel, zodat jouw ontwerp ook in de juiste kleuren geprint wordt.

We zullen het verschil tussen deze RGB en CMYK niet uitgebreid uitleggen. In het kort gezegd: De twee belangrijkste kleurmodellen waarmee een kleur in samengesteld is zijn RGB of CMYK. RGB (red, green en blue) wordt gebruikt op apparaten met een eigen lichtbron zoals beeldschermen, televisies en camera's.

Het CMYK-kleurprofiel passen we toe wanneer er geen eigen lichtbron aanwezig is. Alles wat print- en drukwerk betreft dus! CMYK (cyaan, magenta, yellow, key (black)) is het kleurprofiel dat gebruikt wordt voor druk- en printwerk. CMYK wordt ook wel vierkleurendruk of full color genoemd.

Nu zul je dus begrijpen dat wij altijd vragen om jouw ontwerp met CMYK-kleurprofiel op te maken. Wanneer je een ontwerp met een RGB kleur-profiel opgemaakt hebt zal deze worden omgezet in CMYK. Dit kan een flink kleurverschil voor jouw ontwerp betekenen.

TIP: Foto's en plaatjes van internet zijn in 99% van de gevallen opgemaakt met een RGB-kleurprofiel. Zet deze om in CMYK, zodat je niet teleurgesteld bent wanneer je het bestelde printwerk in huis hebt.

 

Aflopend printwerk

Wat is dit nou eigenlijk? Het betekent niets meer dat jouw design tot de randen is opgemaakt.

Uiteraard is dit geen probleem voor ons om dat te verzorgen, mits het goed wordt aangeleverd. Zorg bij aflopend printwerk voor een overlap van minimaal 2mm aan iedere zijde. Wat bedoeld wordt met overlap zie je in de illustratie hieronder:

Simpel gezegd: Maak het beeld wat tot de rand moet worden geprint op met 2mm extra aan elke zijde. Zo kunnen we het ook perfect voor je snijden, zonder dat er witte randjes aan de verkeerde kant van het mes blijven zitten!